perjantai 15. helmikuuta 2013

Tunnistusjäljestys alkoi

Lisään tänne nyt tunnistusjäljestyksen/hajutunnistuksen ekat kirjoitukset niin ei tarvitse etsiä niitä monesta paikasta.
 ----------------------------------------------------------------------------------

Tänään keräsin ekat hajut ISKK:n kokouksessa Kilvakkalan koululla. Ja oli tietysti pakko heti illalla myös treenata hajunottoa. Oltiin siis Ikaalisissa.

Haju: Eija
1. kerta: istuin keittiössä tuolilla, 6 palkattua toistoa, pari kertaa nuoli kielellään lasia, otin tällöin pois. Luulen, että nuoleminen johtui palkkaamisesta. Eli täytyy pitää hiukan enemmän väliä palkan ja purkin tarjoamisen välillä niin, että Maa ehtii edes nielemään naminsa... :)
2. kerta: lattialla, 6 palkattua toistoa, yhdellä kerralla nuolaisi, tästä ei palkkaa tietenkään.
3. kerta: istuin tuolilla, 5 palkattua toistoa
4. kerta: lattialla, 3 palkattua toistoa.
Okei, tuli liikaa. Ehkä huomenna maltan tehdä vähemmän. Mahlalla olisi saanut lisäksi olla pikkusen rauhallisempi olotila, vaikkei se millään kierroksilla varsinaisesti käynytkään.
 -------------------------------------------------------------------------------------

Toissapäivänä (ke 13.2.13) alkoi Koirakoutsin tunnistusjäljestyskurssi, joka pitää sisällään siis hajutunnistusta, tunnistusjäljestystä ja esineiden tunnistamista. Aluksi puhuttiin ihan yleisesti hajuista, koiran hajuaistista ja sen sellaisesta. Näistä kirjoittelen lisää, kun olen käynyt yhden päivän tunnistusjäljestyskoulutuksessa, jossa käsitellään tarkemmin näitä asioita.
Tarpeistoa tunnistusjäljestykseen ovat:
  • käyttämättömät lasipurkit, noin 4-6 kpl riittää alkuun
  • puhdasta puuvillaa, sideharsoa (kaikki apteekista löytyvät eivät ole puhdasta puuvillaa)
  • teräspinsetit (kaikkia hajunäytteitä käsitellään pinseteillä)
  • lasit, joista haju annetaan koiralle ja niitä käytetään myös purkkiradalla
  • purkiradalle purkkien pidikkeet
  • esineet: metalli (teräs), puu, kangas (muovi on huono, koska siihen haju ei tartu yhtä hyvin kuin aiemmin mainittuihin)
Pieni harjoitus päästiin tekemään itsekin. Mahlalla on alkanut juoksut, joten treenasimme viimeisenä pöksyt jalassa. Aloimme harjoittelemaan hajunottoa. Hajunäyte laitettiin lasiin ja sitä tarjottiin koiralle. Ensin istuin tuolilla, Maa tarjosi kaikenlaista muuta. Sitten menin lattialle sen kanssa, niin se heti tuli lasille. Aluksi mun piti pitää namia toisessa kädessä, mutta siitä ei tullut mitään, joten laitoin namit taskuun ja pidin käden tyhjänä. Saatiin heti muutaman toiston hyvä sarja. Sitten pidettiin pieni tauko. Maa oli vähän levoton, mutta yllättävän rauhallinen kuitenkin ja se pyöriskeli vähän ympäriinsä. Sitten toinen sarja, jolloin istuin tuolilla. Nyt onnistui hyvin. Maa myös alkoi pitää kuonoa lasissa tosi kivasti (vaikkei sitä vaadittaisikaan), kun vaan odotin hetken ennen hyvä-sanaa. Kolmannella kerralla sitten siirtelin lasia vähän sivulle, ylemmäs ja alemmas ja kyllä Maa sen hienosti haki ja tunki kuonoaan lasiin. Hyvä. Ja Maa oli suht rauhallinen. Siitä olen erityisen tyytyväinen. :)
Nyt täytyis pestä noi pari purkkia ja saada hajut niin päästäis treenaan itsekin. :) Kotiläksyksi siis saatiin tämä sama harjoitus. Niin ja tietysti tarvikkeiden hankinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti