torstai 21. helmikuuta 2013

Fyssarilla

Mahla on mun mielestäni tullut kipeämmäksi nyt viime aikoina. Jalkojen ristikkäiset nostot eivät ole onnistuneet ja olemme jumppailleet tyynyillä. Hauiksia olen venytellyt, mutta ne ovat venyneet huonommin ja tuntuneet kireämmiltä. Myös takapään venytykset ovat olleet hankalempia eikä Maa ole antanut kunnolla käsitellä. Siksi varasin fyssarin aikaan, jolloin se ei mulle olisi sopinut, mutta pakko sinne oli mennä, kun Marika on vähentänyt vastaanottoaikoja ja kaikki oli moneen viikkoon täynnä, paitsi tämä aamu. En voinut siirtää asiaa, kun kovasti mietitytti, että mitä nyt pitäisi tehdä.

Marika sanoi heti alkuun, että Mahlan takajalkojen asento on parantunut. Hyvä, itse mun on vaikea sanoa, kun katselen sen kävelyä joka päivä ja muutokset ovat kuitenkin sen verran hitaita, että mä totun niihin. On kyllä totta, että se useammin seisoo jalat vähemmän harallaan. Kirjoittelen seuraavaksi oikeastaan samat, jotka Marika kirjoitti mulle:

"Seisten lonkan koukistajia Mahla ei arista ja ne ovat pehmeän tuntuiset. Mahla aristaa reisiluiden painamista lonkkamaljoihin. Rintarangan kolme ensimmäistä nikamaa ovat arat, ensimmäinen eniten. Kipu on hieman voimakkaampaa oikealla kuin vasemmalla. Rintarangan takaosa aristaa myös. Lanneranka ei arista kummaltakaan puolelta. Vasen hauis venyy täyteen pituuteensa. Vasemmalta lihasrunko on hieman kipeä, jännetuppi ei arista eikä tunnu paksuuntuneelta. Oikea hauis venyy kohtuullisen hyvin, mutta on tiukempi kuin vasen. Jännetuppi aristaa jonkin verran, ei tunnu paksuuntuneelta, eikä ole voimakkaan arka. Oikealta kyynärpään ojentaja on tiukempi ja arka, venyy kuitenkin normaaliin pituuteen. Oikealla epäkäslihaksen alaosa aristaa selkeästi. Myös rintalihas on jonkin verran jännittynyt ja kipeän oloinen. Vasemmalla lonkan lihakset ovat pehmeät, syvimmistä osista tulee pientä reaktiota. Oikealla lihaksissa pientä tiukkuutta ja aristusta. Vasen takareisi tuntuu tiukanoloiselta, venyy kumminkin kohtuullisen pitkälle. Oikean lonkan koukistukseen Mahla reagoi, koukistus tuottaa selkeästi kipua. Molemmin puolin lonkan saa ojentaa hyvin ja lonkkia saa kompressiomobilisoida koko liikeradalla."

Eli lyhyesti, oikea lonkka on hieman kipeytynyt ja sen taki oikean etujalan lihaksisto ja myös rintaranka on alkanut jumiutua. Onneksi päästiin tässä välissä käsittelyyn, koska tilanne ei missään nimessä ole vielä päässyt pahaksi. Nyt on tarkoitus saada kipu pois eli rasitus pienemmäksi eli palataan lyhyempiin lenkkeihin, joita tehdään useammin. Myöskään lumessa riehumista ja paksussa hangessa kulkemista on vältettävä.

Jatkossa mun tehtävä on opetella seuraamaan tarkemmin Mahlan ravaamista ja laukkaamista. Ravissa etupainoisuuden (eli kipeytyneen takapään) huomaa siitä, että pää painuu alas. Ravissa täytyy myös seurata kuinka vinossa Maa liikkuu. Mahlahan ravaa aina vinossa, koska sen taka-askel on pidempi, mutta sen tulee ravata molempiin suuntiin vinossa. Jos se alkaa suosia toista puolta, se voi olla merkki kipeytyneestä takapäästä. Laukassa etupainoisuuden huomaa siitä, että peppu nousee kovin korkealle. Samoin jumppaharjoitteissa on seurattava takajalkojen asentoa, mitä olen kyllä toki koko ajan tehnytkin. Jos tulee muutoksia ja harjoitukset tuntuvat vaikeammilta, on epäiltävissä, että takapää on kipeytynyt. Näitä pitäisi oppia seuraamaan, jotta osaa ajoissa vähentää rasitusta ja välttää näin pahat kivut ja sitä kautta jumiutumisen.

Kontrollikäyntiä ei sovittu, mennään, kun siltä tuntuu. Marika kovasti luottaa, että mä osaan seurata koiraani ja pysyn havaitsemaan lonkkatilanteen muutoksia. Yritän parhaani, mutta ihan helppoa se ei ole.

Nyt palataan jumppaamisessa helpompiin harjoituksiin ja sitten kehittymisen myötä taas vaikeampiin. Kun tilanne paranee, Marika opetti meille jo yhden uuden ja tehokkaan lonkan lihaksia harjoittavan harjoituksen; istu-seiso liike jumppatyynyllä. Venyttelyjä on nyt tehtävä enemmän ja tähän mennessä tehtyyn venyttelysarjaan lisätään takareisien venytys. Myös niitä etujalkojen ympäristön lihaksia olisi hyvä hieroa. Etupään tilanne menee kuitenkin hyvin käsikädessä takapään tilanteen kanssa eli etupäätä ei saa kuntoon, jollei takapää tule kuntoon. Etupää reagoi takapään vaivoihin, koska kun lonkissa on kipua, Maa siirtyy etupainoiseksi, jolloin etupää kipeytyy. Tilanne helpottaa, kun lonkkien kipu helpottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti