perjantai 22. helmikuuta 2013

Purkkiradalle

Ensin eiliset treenit hajunottoa eli 21.2.13 klo 20.45 olohuoneen lattialla.
3 sarjaa, joissa kussakin 5 toistoa. Hajuna oli Miia. Kaikki toistot onnistui hyvin. Mulla tosin ei aina ollut namit ihan niin järjestyksessä kuin olisi voinut olla...

Tässä video viimeisestä sarjasta:



Tänään oli sitten ohjatusti toinen ID-jäljen koulutuskerta. (Joo ja mainitsen tässä vaiheessa, että käytän sujuvasti sekaisin termejä tunnistusjäljestys, ID-jälki, hajutunnistus jne., mutta pointti tällä hetkellä on sama ja hajutunnistusta tämä lähinnä nyt on.)

Ekalla kierroksella treenattiin alkuun 1x5 ja 1x2 hajunottoa tuolilla istuen. Hain tätä ennen Mahlan suoraan autosta, joten se vähän aikaa sai rauhoittua sisälle tultuaan. Sitten purkkiradalle, jossa oli harkon sisällä yksi purkki. Aiemmin oli juuri puhuttu siitä, että olisi ihan hyvä, jos koira ottaa hajun maassa makaamalla, koska tästä saa helposti jalostettua ilmaisun. No, kokeiltiin sitä ekaa kertaa ja kun vein lasin alas, Maa meni oikeastaan automaattisesti maahan. Näin tehtiin kaikki hajunotot tästä lähtien. Satu jo vitsaili, että täytyy vaihtaa mut kouluttajaksi ja hänet oppilaaksi, kun käy niin helposti. :) Se lienee meillä tosin varmaan ainoa asia, joka käy helposti, että jos nyt vaan jatketaan näinpäin, että mä olen oppijana.

No joo, tehtiin kolme toistoa. Ensimmäisellä ja toisella kerralla palkkasin kolme kertaa hajunotosta ja sitten "rata"-käskyllä päästin radalle. Maa meni heti tosi hyvin suoraan lasille ja painoi kuonon sinne. Purkilla palkkasin noin viisi kertaa. Maa myös muuten hokasi hyvin pitää kuonoa myös radalla olevassa lasissa. Hyvä. Viimeisellä kerralla otettiin yksi hajunotto, josta palkka ja radalta yksi palkka.

Toisella kierroksella otettiin ensin yksi samanlainen kuin ekalla kierroksella. Eli yksi purkki radalla, palkkasin siitä muutaman kerran. Sitten otettiin toinenkin purkki, tyhjä (=hajuton harso) purkki noin metrin päähän vierekkäin. En tarkkaan muista enää, miten nämä menivät, mutta joka tapauksessa ensimmäisellä kerralla, kun Maa meni väärälle purkille, se tarjosi tottakai kuonon työntämistä, mutta kun en reagoinut, se ei jatkanut sitä, vaan meni viereiselle purkille samantien. Tästä palkka ja siinä palkkailin muutaman kerran.

Oikean paikka vaihdettiin joka kerta eri puolelle. Sitten alettiin ottamaan jo ilmaisua, koska Satu oli sitä mieltä, että Mahlan peppu on jo tippumassa maahan eli se tulee tosi luonnostaan siltä. Siis kun Maa oli käynyt ensin painamassa kuonon purkkiin, palkkasin ja käskin maahan ja tästä se sai palkkaa aina kun haistoi lasia. Näitä tehtiin joku ehkä kokonaisuudessaan viisi kertaa. Viimeisellä kerralla purkit olivat "eri tasossa" siten, että toinen oli edempänä kuin toinen, mutta kuitenkin ikäänkuin rinnakkain. Oikea oli taaimmaisessa. Maa taisi käydä lähimmän haistamassa ensin, mutta kun ei tullut palkkaa, meni kauemmalle.

Tässä vaiheessa koira ei siis vielä haistamalla erottele purkkeja. Se tulee toistojen myötä. Nyt vaan palkataan oikeasta. Selvästi joillain koirilla oli jo haju haistelemisesta. Yksikin koira oli selvästi hämmentynyt väärän purkin kohdalla, sen ilme sanoi, että tässä ei ole kaikki kunnossa. Mahla ei mitään tällaista nenätyötä vielä tee, kokeilee vaan. Ohjeeksi saatiin, että voidaan aika pian lisätä kolmas purkki radalle, jolloin radalla on kaksi tyhjää ja yksi oikea. Eli tätä treenaillaan nyt. Parin viikon päästä sitten taas mennään oppimaan uutta. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti