lauantai 28. toukokuuta 2016

Tuhkan MH-luonnekuvaus

Tuhkalla oli viime viikon lauantaina 22.5. Ikaalisten Koiralassa MH-luonnekuvauksessa. Aamu oli aurinkoinen ja kuuma, se vähän verotti Tuhkaakin. Tuhka ei välitä kuumasta yhtään, se hakeutuu varjoon heti.

Aloitettiin kontaktin ottamisella. Tuhka oli melko välinpitämätön, mutta ystävällinen. Se lähti testinohjaajan mukaan pois mun luota ja käsittelyn se salli nöyrästi, mutta ei ollut mitenkään innostunut. Se lähti leikkiin mukaan, mutta ei tarttunut esineeseen. Kun testinohjaaja alkoi leikkiä Tuhkan kanssa patukalla, Tuhka innostui kiskomaan sitä vastaan. Se yllätti, koska kuvittelin, ettei Tuhka välitä yhtään siitä. Korjaili otetta muutaman kerran ja siitä arvostelu.

1a Kontakti, tervehtiminen: 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.
1b Kontakti, yhteistyö: 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut TO:sta.
1c Kontakti, käsittely: 2 Väistää tai hakee tukea ohjaajasta.

2a Leikki 1, leikkihalu: 3: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee.
2b Leikki 1, tarttuminen: 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.
2c Leikki 1, puruote ja taisteluhalu: 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudelleen. / Korjailee otetta.

Sitten takaa-ajo niin, että vähän matkan päässä viehettä vedettiin siksakkia rataa pitkin. Tuhka kyllä huomasi vieheen, mutta ei lähtenyt sen perään. Kävimme katsomassa viehettä ja homma toistettiin. Tuhka ei edelleenkään lähtenyt vieheen perään. Kyllä Tuhka luonnossa säntäilee lintujen ja pupujen perään, mutta luulen, että mun vierestä se ei edes uskaltaisi lähteä minkään perään. Tai oikeastaan se tajusi samantien, ettei se ole mikään elävä, koska eihän se lelujen peräänkään juuri lähde. Tämän jälkeen oli aktiviteettitason mittaaminen. Aikaa 3 minuuttia, jolloin ei tapahdu yhtään mitään. Tuhka istahti ja istui siinä ympäristöään tarkkaillen koko kolme minuuttia.
3a Takaa-ajo: 1 Ei aloita (molemmat kerrat)
3b Tarttuminen: 1 Ei kiinnostu saaliista / Ei juokse perään. (molemmat kerrat)
4 Aktiviteettitaso: 2 Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata.

Etäleikissä leikkijä ensin hiippailee kaukana, sitten ottaa lelun esiin ja leikkii. Tuhka alkoi heti möhkiä hurjaa outoa ilmestystä, meni lähemmäs möhkimään, muttei mennyt leikkijän luo. Tuhka nosti niskavillat pystyy möhkiessään, mutta niinkun tuomarit sanoivat, eihän se nyt yhtään uskottava ollut. :)
5a Etäleikki, kiinnostus: 3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja.
5b Etäleikki, uhka/aggressio: 3 Osoittaa yksittäisiä (1-2) uhkauseleitä osion ensimmäisessä tai toisessa osassa.
5c Etäleikki, uteliaisuus: 1 Ei saavu avustajan luo.
5d Etäleikki, leikkihalu: 1 Ei osoita kiinnostusta.
5e Etäleikki, yhteistyö: 1 Ei osoita kiinnostusta.

Sitten tuli haalariyllätys metsässä ja ääniherkkyys. Haalaria Tuhka pelästyi, meni kauas eikä testin sallimissa rajoissa ehtinyt mennä haistamaan haalaria. Se tuli, kun mä sitä haalarille kutsuin. Ohituksissa se vähän väisti vielä haalaria. Ääniherkkyydessä Tuhka ei ihan niin paljon pelästynyt ja meinasi samantien mennä laitetta katsomaan, kävi jo noin 20 sentin päässä räminälaitteesta, mutta sitä ei vielä hyväksytty. Tuhka tuli kuitenkin vähän kiertäen uudelleen laitteen luo.
6a Yllätys, pelko: 5 Pakenee enemmän kuin 5 metriä.
6b Yllätys, puolustus/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä.
6c Yllätys, uteliaisuus: 1 Menee haalarin luo, kun se on laskettu maahan. / Ei mene ajoissa.
6d Yllätys, jäljellejäävä pelko: 4 Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla.
6e Yllätys, jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin.

7a Ääniherkkyys, pelko: 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan.
7b Ääniherkkyys, uteliaisuus: 3 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja seisoo sen vieressä.
7c Ääniherkkyys, jäljellejäävä pelko: 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä.
7d Ääniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus: 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.

Viimeinen varsinainen osio oli aaveet. Kaksi aavetta lähtee toinen vasemmasta ja toinen oikeasta etuviistosta kohti koiraa. Aave on valkoiseen lakanaan puettu ihminen, jonka naama on myös lakanan peitossa. Tuhka seisoi pitkään mun edessä ja pöhisi karvat pystyssä aaveille, mutta kun ne tulivat vaan lähemmäs ja lähemmäs, se perääntyi. Karkuun se ei kuitenkaan lähtenyt. Kovin kiinnostunut se ei aaveista ollut, se tuli katsomaan vasta, kun mä olin aaveen luona ja pyysin Tuhkaa tulemaan. Sitten se samantien ekan aaveen moikattuaan meni tutkimaan toisenkin aaveen.
Vaikka Tuhka on tuollainen epäluuloisia asioita kohtaan pöhisijä, mä tykkään siitä, että kun se käy toteamassa jutun mitättömäksi, se ei jää sitä muistelemaan pahalla. Onhan se vähän mammanpoika, joka hakee tukea ja turvaa musta.

8a Aaveet, puolustus/aggressio: 2 Osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä.
8b Aaveet, tarkkaavaisuus: 4 Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja.
8c Aaveet, pelko:  4 On enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä.
8d Aaveet, uteliaisuus: 2 Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa.
8e Aaveet, kontaktinotto aaveeseen: 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan.

Sitten lopussa uusittiin leikki ja Tuhka oli taas messissä. Se hengaa leikissä mukana, mutta eihän se tartu esineeseen. Kaksi laukausta ammuttiin leikin aikana, Tuhka jäi niitä kuuntelemaan ja keskeytti leikin, mutta ei varsinaisesti pelännyt. Sitten kaksi laukausta niin, että koira oli passiivisena ja näissäkin Tuhka kuunteli laukauksia, muttei mun silmiini pelännyt tai pyrkinyt poistumaan paikalta. Siksi vähän ihmettelen arvostelua. Leikkiin se ei kyllä varsinaisesti palannut, mutta se nyt ei kunnolla leikkinyt muutenkaan...
9a Leikki 2, leikkihalu: 3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy / vähenee.
9b Leikki 2, tarttuminen: 1 Ei tartu esineeseen.
10 Ampuminen: 4 Keskeyttää leikin/passiiv., lukkiutuu yleisöä, laukauksia tms. kohden, ei palaa leikkiin/passiivisuuteen.

Tuhka oli melkolailla oma itsensä. Se on semmonen jotenkin rento koira, kun se hömpöttää menemään. Se kyllä reagoi ympäristöönsä ja varsinkin outoihin juttuihin vahvasti. Sen asian kanssa me ollaan tehty töitä ihan pikkupennusta alkaen, kun jokainen vastaantulija metsässä oli mörkö, joka piti haukkua. Se on kuitenkin sen verran kuuliainen koira, että vaikka sillä on jotain pöhistävää, se yleensä tulee kutsusta luokse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti