perjantai 27. syyskuuta 2013

Purkkirataa

Kesäisten purkkirataongelmien takia pidettiin purkkiradalta taukoa ja keskityttiin jäljestämiseen. Nyt ollaan taas palattu purkkirataharjoitusten pariin. Tauko todellakin kannatti, sillä Mahla tekee nyt hienosti hommia.

Ongelmana oli siis harsojen maistelu ja nostelu ja yleinen levottomuus ja malttamattomuus. Avonaisista laseista siirryttiin jo silloin kesällä kapeampisuiseen purkkiin, josta Maa ei harsoa saa suuhunsa. Mutta ongelma ei ratkennut sillä, Mahla tassutyöskenteli purkkien kanssa ja keskittyi kaikkeen turhaan härväämiseen. Koska mielentila oli koiralla väärä, ei lähdetty väkisin työstämään sitä pois treenien kautta vaan tauolla. Ja se todellakin toimi. Mä olen monessa asiassa huomannut Mahlan kanssa, että silloin kun alkaa keittää yli ja ongelmia tulla, tauko on ehdottomasti paras ratkaisukeino. Koira saa järjestellä asiat aivoissaan ja sitten tekeminen on yleensä aivan erilaista tauon jälkeen. Ei tarvitse tehdä ihmeitä ja hermostua itse, että mitä tässä opettaisi toisin, kun vaan on tekemättä sitä asiaa vähään aikaan.

Aloitettiin ensin pienisuisilla maustepurkeilla niin, että yhdessä oli oikea ja kahdessa tyhjä. Kun se harjoitus meni hyvin, uskallettiin kokeilla laseja ja häiriöhajuja. Ei mitään ongelmaa. Mahla vetää purkkiradalla järjestelmällisesti, ilmaisee välittömästi oikean purkin eikä oikeaa haistettuaan enää etene muualle. Ilmeisesti myös jäljestys (ja huomattavasti haastavampi hajuerottelu siellä ympäristössä) on aiheuttanut sen, että Maa ilmaisee heti kohteen.

Tänään harjoiteltiin heti aamusta yksi setti (3x3) purkkirataa. Siinä oli viisi purkkia, yhdessä kohde, kahdessa tyhjä ja kahdessa vanhemmat häiriöhajut. Ekat kolme tehtiin kahdella tyhjällä ja kohteella, seuraavat kolme kohteella, kahdella tyhjällä ja yhdellä häiriöllä ja viimeinen kaikilla. Mahla ei reagoinut häiriöihin millään tavalla. Se tietää, mitä tekee.

Voisimme varovasti aina joskus ottaa vaikeampia harjoituksia. Mutta maltti pitää olla matkassa, että muistetaan ottaa aina helpompia väliin. :) Vaikeampia harjoituksia olisivat ne, että purkkeja olisi meidän täysi määrä eli kuusi (telineitä on kuusi) ja kaikissa häiriöt (myös tuoreampia häiriöitä). Tai vaihtamalla etsittävä haju välillä, joka vahvistaa hajunottoa ja sen merkitystä.

Yhteistreenit meillä on nykyisin maanantaisin vaihtelevissa paikoissa Treen seudulla. Lielahteen ollaan menossa ensi viikolla. Tällä viikolla olimme Pirkkalan HongKongin pihalla, jossa Mahlalle tehtiin esinejälki, jossa oli alustanvaihteluita ja erittäin haastava tuuli. Maa selvisi jäljestä erittäin hienosti sen vaikeudesta huolimatta ja esineistäkin nousi puolet (siinä tuulessa koira jäljesti niin kaukana ydinjäljestä (viereisen ojan pohjalla suurinpiirtein), että on ihme, että se nosti edes niin monta esinettä!).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti