lauantai 9. marraskuuta 2013

Viikon hajutreenejä

Jutussa olevat kuvat ovat kesäiseltä esinejäljeltä Ikaalisten Kylpylän ympäristössä.

Mutta sitten asiaan. Tällä viikolla oltiin aika aktiivisia treenaamaan hajujuttuja. Viime lauantaina oli siis treenipäivä, mutta maanantaille saatiin silti kasaan mukava pieni porukka, jonka kanssa suuntasimme Taysin Radiuksen / synnytyksen eteen parkkikselle. Parkkiksen valaistuksella mentiin, n. 5 astetta oli lämmintä ja vähän vettä ilmassa.

 Hajunotto Minigrip-pussista

Mahlalle toivoin jäljennostoharjoitusta. Tehtiin kaksi pötköä, joissa oli esine päässä. Tultiin jäljelle suorassa kulmassa. Molemmilla kerroilla Mahla veti ensin jäljestä ohi, en päästänyt kovin kauas eikä se olisi mennytkään, kun jo palasi takaisin ja takaisintullessaan nosti jäljen hienosti. Ja ilmaisi esineen maahanmenolla hyvin. Sitten otin Maan pois jäljeltä ja otettiin toinen jäljennosto, johon myös annoin lähtöhajun.

Ja palkka hajunotosta

Keskiviikolle huudeltiin treenikaveria ja me lähdettiin. Käytiin ensin Koirakoutsihallilla vähän tokoilemassa ja koiratanssimassa ja sieltä sitten Kolmenkulman ABC:lle. Siellä oli Anu ja Satu. Mahlalle tehtiin taas jäljennostoja. Kolme jäljennostoa siten, että jäljet menivät parkkipaikan "ajoradalla" ja me tultiin jäljelle taas kohtisuoraan. Tällä kertaa ei ollut esineitä vaan tehtiin ns. 2 metrin jälkeä eli kun koira nostaa jäljen, se palkataan siitä.

Vähän siinä pohdiskelin, että niinköhän vaan näen, koska Maa nostaa jäljen. Ensimmäinen jälki ei meinannut löytyä ollenkaan. Maa risteili jäljen kohdalla, mutta kyllä se lopulta sieltä nousi niin että pääsin palkkaamaan.

Toinen ja kolmas jäljennosto onnistui paremmin. Tosin siinäkin molemmilla kerroilla Maa meni ensin yli jäljestä ja sitten vasta kääntyi jäljelle. Mahla kuitekin lähti hyvin oikeaan suuntaan jälkeä ja sain sen palkattua siitä nopsaan.

Mahla ilmaisee esinettä, joka on pieni kangaspala

Ihan uutta päästiin kokeilemaan tänään, kun me oltiin sovittu Ikaalisiin metsäjälkitreenit yhden metsäjälkiharrastajan kanssa. Tämä jälki oli noin 100 metriä pitkä ja siinä oli kolme esinettä. Esineinä olivat nahkahanska ja tumput eli siis melko kookkaita esineitä, jotta Mahla ei varmasti mene ohi ja toisaalta ne hukkuvat metsään hyvin.

Metsänä oli kangasmetsä, jossa pehmeä jäkälä alla. Annoin lähtöhajun ja Maa lähti tuulen alapuolelle hakemaan jälkeä. Se kuitenkin koko ajan nosti kuonoa jäljen suuntaan ja vähän päästä korjasikin ydinjäljelle ja löysi ekan esineen. Sitten mentiinkin melkoista kyytiä eteenpäin. Maa kiskoi ja meni kovaa. :) Esineet löytyivät ja Mahla ilmaisi ne vain jäämällä esineelle. Maahan asti se ei itse mennyt, tosin käskin sen kerran palkattua maahan ja palkkasin maasta lisää. Oikein hyvä harjoitus!

Palkka tulee esineeltä

Kun seurasin parin muun koiran metsäjälkiä, sain uutta näkökulmaa aiheeseen. Etenkin liinankäyttöön kiinnitin huomiota. Ollaan aiemminkin puhuttu, että liinan tulisi olla vähän tiukalla, jotta pysyy tuntuma koiraan. Riitta teki liinan kanssa niin, että kulmissa ei päästänyt koiraa eteenpäin ennen kuin se oli varma ja kiskoi oikeaan suuntaan (vaikkei Riitta siis tiennyt, minne jälki menee). Mahlankin kanssa tämä voisi toimia vaikeissa paikoissa. Eli annan sen tehdä töitä liinan matkalla (n. 5m) ja etsiä siitä, minne jälki jatkuu. Tämä auttaisi siihen, että Mahla painaa kuonon alas vaikeissa paikoissa eikä nosta sitä ylös ja lähde tuulen mukaan jonnekin. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu, ikäänkuin pakottaa koira etsimään ydinjälki oikeasti.

Ja tässä viimeisellä esineellä. 

Ensi viikko me otetaan rauhallisemmin id-jäljen suhteen. Maanantaina meillä on suunnittelupalaveri ilman koiria ja muuten en ensi viikolle hajutreenejä ota. Sen sijaan voidaan vähän toko- ja koiratanssijuttuihin keskittyä ja ryhdistäytyä niiden suhteen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti