torstai 23. lokakuuta 2014

Tunnistusetsintää julkisuuteen

Yle kävi tiistaina kuvaamassa meidän tunnistusetsintäporukan treenejä. Alunperin meidän tarkoitus oli tarjota NenäKoiria NenäPäivään, joka on parin viikon päästä, mutta Yle päätti vähän toisin. Me ollaan tyytyväisiä kuitenkin siitä, että Ylellä innostuttiin aiheesta ja saatiin edes jonkinlaista juttua aikaan. Tunnistusetsintä/jäljestys/id-jälki on kuitenkin vähän pimennossa oleva harrastus, koska perinteiset metsäjäljet/pelastuskoiratoiminta ovat suuremmassa tietoisuudessa. Mun mielipide on, että kaikenlaisia koiria tarvitaan ja ihmisen ominaishajuun opetettu koira on erittäin käyttökelpoinen, se ei sulje mitään pois, mutta tarjoaa mahdollisuuden hakea kadonnutta myös taajama-alueella. Näitä koiria tarvitaan lisää ja toivon, että niiden arvostus lisääntyy eikä asvaltilla jäljestäminen olisi urbaanilegenda, jota vain erittäin pitkälle koulutettu jälkikoira voi tehdä muutaman metrin matkalta. Kun kyseessä on kuitenkin vain kysymys siitä, mitä opetamme koiran jäljestävän.

Aiheesta tuli ulos nettisivuille pieni uutisjuttu: Id-koira löytää kadonneen vaikka väentungoksesta. Mahlakin pääsi yhteen kuvaan. :)

Ja tässä linkki Yle Areenaan Yle Hämeen alueuutiset ja sieltä noin 7 minuutin kohdalta alkaa meidän osuus. Meidän idea olisi ollut näyttää eri koirien työskentelyllä eri harjoittelun osa-alueita, mutta koska pätkä oli niin lyhyt niin eipä siihen paljon mahtunut. Meidän perusmeininki kuinkin näkyy selvästi, Käpy potkii kameraa ja Ilo laukkaa maalimiehelle. :) Ihan asiallinen juttu tuo oli, mitä nyt ehkä termit menevät toimittajilla vähän sekaisin.

Kuvauksissa aika montaa koiraa häiritsi kameramies. Mahlakin säntäili muutaman kerran kameran linssiin kiinni. :) Mutta meillä oli hauskaa koirien kommelluksissa ja meidän harrastuksesta. Mahla veti kovaa vauhtia tuoretta tutun jäljentekijän tekemää jälkeä (ei siis mitään nenä tiukasti maassa jäljestämistä), risteyksissä se teki hyvän työn, mutta eihän sitä kukaan asiasta tietämätön tiedä tai näkisi videolta. Tämä on harrastus, josta on vaikeaa saada näyttävää. Peltojälki, jossa koira vaaditaan kulkemaan nenä maassa jokainen askel haistellen, näyttää jäljestämiseltä myös ummikon silmiin. Meidän nenä alhaalla ja ylhäällä hajutunnelissa seilaava koira ei näytä jäljestävältä koiralta vaan pikemminkin lenkillä olevalta koiralta. Yritäpä siinä sitten selittää, että kyllä tämä jäljellä on. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti