torstai 20. marraskuuta 2014

Id-jatkis osa 3: Kirppis

Eilen oli jatkiksen kolmas kerta. Oltiin jälleen Nenähallilla. Tällä kertaa harjoittelimme rauhallista hajunottoa ja jatkettiin hajulapun etsintää eli hajun kohdentamista viime kerrasta, jolloin tehtiin romurataa. Tällä kertaa romuradan tilalla oli pienoiskirppis eli kirppispöytä, laatikosto ja paljon erilaista eri ihmisten tavaraa.

Aluksi harjoiteltiin siis hajunottoa lasista. Lähtöhajun antamisen tulisi olla rauhallinen hetki. Toiseksi harjoiteltiin hajunoton kestoa. Sinänsä lopputulos voi olla sama, pitääkö koira kuonoa lasissa muutaman sekunnin vai nokkaiseeko se vain purkkia, mutta pitkäkestoisella hajunotolla saadaan koira rauhoitettua esimerkiksi ennen jäljelle lähtöä. Siksi kestoa kannattaa harjoitella.

Mahlan kanssa hajunotto sujui hyvin. Yritin kiinnittää huomiota vahvistamisen epäsäännöllisyyteen. Kun ei ole kelloa käytössä, vahvistaminen oli joko heti eli lyhyt tai sen muutaman sekunnin. Tuskin mitään välimuotoja. Ensimmäisen sarjan jälkeen pidettiin pieni tauko. Koska Mahla kiihtyi ja tuli levottomaksi, päätettiin kokeilla, että rauhoittuuko se, jos nousen lattialta pois ja menen istumaan pöydän viereen. Kyllä Mahla rauhoittui. Se selvästi tajusi, että nyt ei tehdä tätä juttua.

Toisen sarjan otta Satu Mahlan kanssa. Kätevää, voi vaan tuoda koiran treeneihin ja antaa toisen treenata sitä. :) No ei, mutta Mahla teki Sadun kanssa hienosti hommia. Kun se vaan saa namia, niin eipä sitä haittaa, kuka sitä namia antaa. Mä tein vielä yhden sarjan.

Sitten toisella ja kolmannella kierroksella etsittiin hajulappuja "kirpparilta". Mahla tykkää tällaisesta, mutta se menee niin kovalla innolla, että löytäminen ei ole niin helppoa. Se siis ehtii mennä monta kertaa kohteen ohi ennen kuin saa hajun. Toisin sanoen se ei malta keskittyä. Kyllä se löytää, mutta tekee turhaa työtä ja väsyttää itsensä.

Mahla myös napsii hajulaput suuhunsa, jos vaan saa pienestäkin reunasta kiinni. Tätä täytyy lähteä työstämään pois tekemällä etsintää esineillä, joita ei saa suuhun tai hajulaput niin, että niitä ei yksinkertaisesti saa otettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti