perjantai 13. tammikuuta 2017

Jumppaohjelma

Ollaan tässä nyt useampi kuukausi ryhdistäydytty koirien tasapainon ja kehonhallinnan osalta. Siispä esittelen täällä blogissakin muutaman yksinkertaisen jumppaharjoituksen syvien lihasten (eli "tasapainolihasten") vahvistamiseen.

Samoista liikkeistä on eri vaativuustasoja. Mahla esittää videolla helpommat versiot ja Tuhka vaikeammat. Esittelen tässä kolme eri tasoa. Helpoimmasta on helppo lähteä liikkeelle ja perusterveellä koiralla tasoa voi nostaa aika nopeasti testaillen, mikä koiralla vielä onnistuu. Toistomäärillä pystyy myös vaikuttamaan harjoitusten rasittavuuteen. Aloitetaan ihan vaan muutamasta ja lisätään hiljalleen.

Takapään vahvistaminen:
Tämä on Mahlan yksi tärkeimmistä harjoituksista, koska sen takapään lihaksistoa on lonkkien takia ylläpidettävä hyvin. Ideana on, että etujalat ovat korkeammalla kuin takajalat ja etujalkoja nostellaan vuorotellen ylös. Painopiste saisi olla takana eli paino takajaloilla, videossa painopiste on vähän turhan edessä. Mahlan tapauksessa avustan takajalkojen asennon kanssa (ahtaiden kintereitten takia) ja Mahla nostelee itse etujalkoja. Vaikeutta saadaan laittamalla takapään alle pehmeää alustaa (jumppatyyny) ja vielä lisää laittamalla etujalkojen alle tyynyn, mutta ensisijaisesti pehmeämpi alusta takajalkojen alle.



Etupään vahvistaminen:
Sama kuin takapään, mutta toisin päin. Painopiste edessä, mutta meillä koirat mielellään ovat vähän takakenossa, johon yritän puuttua namin suunnalla. Nostellaan takajalkoja vuorotellen ja vaikeutettaessa pehmeämpää alustaa etujalkojen alle.



Selän vahvistaminen:
Ristikkäisten jalkojen nostaminen on hyvä harjoitus selän vahvistamiseen. Ensin harjoitellaan tasaisella alustalla, haastetta saa laittamalla pehmeää alle. Keskitason treeniohje puuttuu, mutta siihen kuuluisi se, että etujalat ovat kovalla ja takajalat pehmeällä eli vain takapää liikkuu alustan takia. Olennaista on se, että kun nostelet jalkoja, koira ei saa varata painoa sille jalalle, jota nostat. Nostettavien jalkojen on siis oltava rentoja ja painottomia. Koira ei saa siis nojata käteesi. Etenemisessä vaikeampiin harjotuksiin mennään koiran ehdoilla, jos koira kovasti heiluu tai kaatuu eli ei pysy pystyssä, on harjoitus sille liian vaikea. Kestoa voi kasvattaa muutamaan sekuntiin, mutta mitään pitkää staattista pitoa ei tarvitse tehdä.


Punnerrukset:
Punnerruksista on vain helpot versiot eli tasaisella alustalla. Jalkojen olisi syytä pysyä paikallaan, takapää autetaan pysymään pystyssä ja koira ohjataan namilla maahan niin, että kintereet osuvat maahan.



Mä en ole mikään fyssari, joten ohjeet ovat vähän sinnepäin. Jos omalla koiralla on jumeja, nivelvaivoja tai kipuja, suosittelen fyssarikäyntiä ennen jumppaamisen aloittamista. Silloin saa ihan omalle koiralle räätälöidyt ohjeet. Nämä ovat meille räätälöityjä, vaikkakin hyvin yleismaailmallisia harjoitteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti